Ik had gisteren een dikke vette streep in mijn agenda gezet. Om ‘s ochtends heerlijk te kletsen met een vriendin, de moccaboontjes verdwenen zonder dat we er erg in hadden. En s’ middags lekker theedrinken met mijn lievelingstante. Ik gun mezelf af en toe een dag echt vrij. Ik ben nog uit het dinosauriër tijdperk waarin ooit een mobieltje geen rol speelde. Waarop je op een dag vrij ook echt vrij was. Best fijn, van 9 tot 5 en in de weekenden geen werk. Ik hoefde niet flexibel te zijn, ik hoefde mezelf niet te managen. Het werk was gewoon klaar als het bedrijf dicht was. Soms mis ik het. Mijn bedrijf is nu “altijd open”, ik was vanmiddag iets eerder thuis dan verwacht en hoorde toch dat stemmetje “dan kan ik ook nog wel even…”. Terwijl er toch echt een streep in mijn agenda stond. En die stond er niet voor niets. Best wennen deze tijd.

Het werk is eigenlijk nooit klaar, denken we. Of het nu privé of onze baan is, dat maakt niet uit.
We kunnen thuiswerken, of is het werk dat we niet af krijgen mee naar huis nemen? De “werktelefoon” gaat en je neemt toch maar op. We managen onze werk/privé tijd steeds meer zelf. We kunnen zelf onze grenzen bepalen om tijd over te houden om niet te werken. En dat…moeten we ook echt doen. We zijn klaar als we dat gedaan hebben wat we wilden doen. Als we een uurtje over houden omdat het ‘lekker liep’ is het goed om onszelf te trakteren op extra tijd, niet op nog een klus die ook tot morgen kan wachten. Want zo zijn we steeds harder gaan werken met z’n allen.

Je vindt je werk leuk, Lucky You, ik ook. Maar je hebt ook tijd nodig om lekker lui te zijn, om niet altijd maar met to do’s bezig te zijn. Je hebt het ook nodig om even simpelweg “te zijn”. Om niet altijd zinnige dingen te doen, tijd om lekker te niksen heb je ook echt nodig. Om jezelf weer op te laden, om je goed te blijven voelen. Om je hoofd tot rust te brengen. Daarom wil ik je vragen stel jezelf af en toe eens de vraag: “Hoe lang is het geleden dat ik niks te doen had?” Niet hip? Probeer het eens, echt je gaat het heerlijk vinden.