Ik had het vorige week over belangrijke keuzes maken en moeilijk dit is. Ik heb er ook altijd behoorlijk wat stress van gehad. Maar het is niet dat ik stress krijg van het kiezen, maar juist van het niet kiezen. Het blijft me dan bezighouden, ik wil meer zekerheid of ik de juiste beslissing neem, ik maak lijstjes met voordelen en nadelen, blijf maar dubben… Om gek van te worden, dat vooruitschuiven.

Wat we meestal niet weten is dat een beslissing nemen niet zo moeilijk is. Het is de angst die we voelen voor de uitkomst van de genomen beslissing. Dat anderen ons raar zullen vinden, dat we toch niet zo blij zijn met dat wat we gekozen hebben, dat we iets verliezen, dat het gewoon echt geen goeie keus is. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar weet je, je kan niet voorkomen dat je wel eens een verkeerde keuze maakt. Accept it! Gooi deze angst in ieder geval overboord. Verkeerde keuzes maken is groeien, die pijn, dat hoort erbij. Het helpt je om in de toekomst andere keuzes te kunnen maken. Het zijn lessen in moedig worden, moedig worden in knopen doorhakken. De onderstaande tips helpen je daarbij.

  • Vraag je af: Is je keuze gebaseerd op jouw waarden?
  • Blijf niet aan het informatie verzamelen, je weet het al lang, kies
  • Geef je gevoel de ruimte en luister, verwar angst daarbij niet met intuïtie
  • Stel een deadline en geniet van je beslissing
  • Accepteer de consequenties van je keuze volledig, dus denk niet meer aan wat je niet hebt gekozen